Winterdip? zo los je hem op  

12-11-2024

De wintermaanden zijn voor veel mensen een moeilijke periode om door te komen. De korte dagen, het gebrek aan zonlicht, veel binnen zitten en koude temperaturen kunnen leiden tot gevoelens van somberheid en zelfs depressieve klachten. 

Hieronder wat oorzaken van somberheid in de winter

  1. Seizoensgebonden Affectieve Stoornis (SAS): Dit is een veelvoorkomende aandoening die optreedt tijdens de donkere herfst- en wintermaanden. Dit type depressie wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan natuurlijk licht, wat invloed heeft op je serotonine- en melatonine-niveaus.

  2. Veranderingen in routine: In de winter kunnen onze dagelijkse routines veranderen. Je kunt minder tijd buitenshuis doorbrengen, wat leidt tot isolatie en een gebrek aan sociale interactie en contacten. 

  3. Kou en slecht weer: De koude temperatuur en het vaak slechte weer kunnen ervoor zorgen dat we binnen blijven, wat de somberheid kan verergeren. Minder bewegen zorgt voor minder aanmaak van blijmakende hormonen.

  4. Feestdagen: Hoewel de feestdagen voor veel mensen een bron van vreugde zijn, kunnen ze ook veel stress en verdriet met zich meebrengen, vooral voor degenen die zich eenzaam voelen of rouwen om verloren dierbaren. 

    Ook wordt tijdens de feestdagen vaak veel en vet of zoet gegeten, wat ook nog eens bijdraagt aan het niet fit voelen.

Tips om somberheid te bestrijden

  1. Zoek natuurlijk licht op: Probeer elke dag ten minste een half uur buiten door te brengen, bij voorkeur in de ochtend en vooral ook als de zon schijnt. Dit helpt je natuurlijke ritmes te reguleren en kan je stemming verbeteren. Als het weer het niet toelaat, overweeg dan een lichttherapielamp.

  2. Blijf actief: Lichaamsbeweging is een krachtig middel tegen somberheid. Regelmatige fysieke activiteit, zoals wandelen, fietsen of yoga, kan endorfines vrijmaken, die je een gelukkiger gevoel geven.

  3. Creëer een gezellige sfeer: Zorg voor een warme en uitnodigende omgeving in huis. Denk aan kaarsen, warme plaids en sfeerverlichting. Een gezellige sfeer kan je gemoedstoestand positief beïnvloeden.

  4. Eet gezond: Voeding speelt een belangrijke rol bij je mentale gezondheid. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende fruit, groenten, volkoren producten en omega-3-vetzuren, die kunnen helpen je stemming te verbeteren.

  5. Blijf sociaal actief: Ontmoet vrienden en familie, zelfs als dat virtueel is. Sociale interactie kan een belangrijke buffer zijn tegen somberheid. Plan regelmatig uitjes of activiteiten om samen te doen.

  6. Stel realistische doelen: Tijdens de winter is het belangrijk om haalbare doelen te stellen voor jezelf, zoals het leren van een nieuwe vaardigheid of het lezen van een boek. Dit kan een gevoel van voldoening geven. Geef je op voor een leuke cursus of organiseer een kookclub waarbij iedereen om de beurt een dag in de week kookt. Zo kom je ook nog eens bij een ander op bezoek.

  7. Oefen mindfulness en meditatie of yoga: Het beoefenen van mindfulness of meditatie en yoga kan helpen om je gedachten te verhelderen en stress te verminderen. Probeer dagelijkse meditaties van enkele minuten of ademhalingsoefeningen. Blijf vooral bij jezelf en probeer niet als een ander te zijn. Iedereen heeft zijn eigen unieke lichaam en geest en jij bent niet slechter of beter dan een ander.

  8. Zoek professionele hulp als alle hierboven genoemde tips niet helpen: Als somberheid aanhoudt en je leven echt heel erg beïnvloedt, overweeg dan om hulp te zoeken van een professional. Therapie of counseling kan waardevolle inzichten en technieken bieden om met deze gevoelens om te gaan. Let wel: iedereen kan wel eens een tijdje wat neerslachtig zijn. Dit is normaal en geen reden voor paniek. We zijn gewend dat alles maakbaar is en liefst zo snel mogelijk. Geef jezelf even wat tijd om het weer te zien zitten.  Mocht je het echt niet meer zien zitten, zoek dan hulp.

Probeer in de herfst en winter nieuwe gewoonten te ontwikkelen en zorg goed voor jezelf!