YOGA

Naast dat ik dagelijks yoga beoefen, ben ik ook docent (hatha yoga) en klankschaaltherapeut en is het de bedoeling om in de nabije toekomst lessen te gaan aanbieden. De lessen zullen voor iedereen toegankelijk zijn, waarbij de nadruk ligt op yoga voor 40+ers. Waarom 40+ers? Nou, ten eerste ben ik zelf geen 30 meer en merk dat mijn lichaam anders reageert op inspanning of belasting dan vroeger. Mijn affiniteit ligt daarom meer bij ouderen.

Verder vind ik dat yoga niet alleen door jonge fitte mensen, maar door iedereen beoefend kan worden en dat houdingen - eventueel in aangepaste vorm - voor iedereen comfortabel moeten aanvoelen en uitnodigend moeten zijn, zonder dat men bang is voor gek te staan of niet even goed als een ander te zijn. Een ouder wordend lichaam krijgt nou eenmaal wat stijvere spieren en minder soepele gewrichten. Daarnaast is elk persoon anders gebouwd, waardoor geen enkel lichaam hetzelfde is. De ene persoon kan een bepaalde yoga oefening zonder moeite uitvoeren, terwijl de ander in die zelfde oefening beperkingen ervaart, door een andere bouw van het lichaam. Dit is helemaal niet erg en heel normaal. 

Ik vind het jammer dat het accent bij yogalessen vaak ligt op het perfect uitvoeren van een oefening, want dan ben je "goed". Het gaat niet om goed zijn of een houding perfect uitvoeren! Het gaat om de beleving, de oefening van lichaam en geest, waarbij er aandacht voor jezelf is en even geen rompslomp van alledag. Het gaat om acceptatie van wie je bent, waardering voor jou als persoon, met liefde voor je lichaam met al zijn mogelijkheden en beperkingen.

Er wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen, zoals blocks, riemen, kussens en dekentjes. Mensen die niet goed kunnen staan, kunnen gebruik maken van een stoel. Verder zal voor de liefhebber de mogelijkheid zijn om af en toe deel te nemen aan een (klankschaal)meditatie.

Kortom, geen hyperactieve yoga met perfecte houdingen en harde muziek bij mij. Wel meditatieve, ontspannende oefeningen, eventueel in aangepaste vorm, in een rustige atmosfeer, waarbij iedereen zichzelf kan zijn en waarbij aandacht voor elk individu is. Er zal niet alleen binnen lesgegeven worden, maar bij goed weer ook buiten in kleine groepen tot maximaal 9 personen per les. Ook is het mogelijk om individueel lessen te volgen. 

Meer info hierover volgt binnenkort. Mocht je vragen hebben, dan kun je me via het antwoordformulier of rechtstreeks per mail bereiken.